Kvinner over en lav sko!

Jeg ble engasjert som dramatiker da Mosjøen Byspill tok for seg kvinnenes historie i Vefsn, og det ble en veldig interessant og givende prosess fram til forestilling sommeren 2014. "Kvinner over en lav sko" ble tittelen, og suksess ble det! Det er planer om en ny oppsetning av byspillet, og jeg håper det lar seg gjøre i 2017.

Byspillet fikk form som vandreteater i Mosjøens parker og gater, hvor sketsjer, monologer og sanger ble brukt til å presentere kjente og ukjente kvinner fra Vefsns historie. Musikken  komponert av Bodvar D. Moe, regien ved Tordis Landvik.

En flott effekt av byspillet er at det var med på å heie fram en idé om å reise statuer av Elsa Laula og Astrid Langjord, to av Vefsns store kvinneskikkelser. Nå er idéen på god vei til å bli til håndfaste planer! 

 

Fra byspill-finalen i hotellhagen hos Fru Haugan, - et flott ensemble!

KONGENS REISE - og annen opera!
 
I skrivende stund (mai 2017) er Ragnar Rasmussen godt i gang med å komponere musikk til en ny opera med utgangspunkt i nordnorsk historie. Arbeidstittel "Kongens reise". Foreløpig er det  uvisst om operaen  vil komme opp på scenen, men vi har godt håp om det.
Prosessen med Kongens reise har vart i et par år.  Den Norske Opera og Ballett og Norsk Komponistforening tok prosjektet inn i sitt program "Verker underveis". En ære for oss, og det resulterte i en workshop ved operaen høsten 2014. Spennende og lærerikt! 
 
Jeg fikk et arbeidsstipend fra Tekstforfatterfondet for å jobbe videre med librettoen, og et ferdig førsteutkast kunne overlates til komponisten ved årsskiftet 2015/16.
 
OPERA-ÅRET 2012
 
Underlig! Jeg som knapt hadde noe forhold til opera for noen år sia, er plutselig blitt en aktiv librettist, det begynte med to urpremierer i 2012.
Den første fant sted i Berlevåg 10. mars, da "Heksehammeren" med musikk av Ragnar Rasmussen hadde konsert-premiere i regi av Sangkraft Berlevåg. Operaen handler om hekseforfølgelsene  på 1600-tallet, da Europas lærdeste teologer, jurister og vitenskapsmenn var skjønt enige om at trolldom og djevelske konspirasjoner var en realitet som måtte bekjempes med alle midler.
"Heksehammeren" (Malleus Maleficarum) er tittelen på ei håndbok i heksejakt, som kom ut i 1486.
Fullt hus og stormende jubel på premieren; både musikken og historien i operaen fikk mange lovord. I januar 2013 ble den sattopp igjen, også da i konsertante versjon, på Nordlysfestivalen i Tromsø. Nå hadde Ragnar R orkestrert musikken for Tromsø kammerorkester. 

4. august 2012 kom min andre opera-premiere, på en libretto som riktignok ble skrevet før "Heksehammeren". Dette skjedde på Røst, det dreide seg om Querinis eventyrlige sjøreise og forlis (se neste avsnitt).
 
 
 
 
 
 

FORTELLEROPERA OM QUERINI

www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.8270252
Denne operaen er basert på venezianeren Pietro Querinis egen beretning om den dramatiske sjøreisa som endte med forlis og et opphold på Røst fra januar til mai 1432. Henning Sommerro har komponert musikken, og Cirka Teater fra Trondheim laget en fantastisk regi og scenografi i samarbeid med videokunstner Tone Myskja.
1500 mennesker så de tre forestillingene i Querinihallen på Røst lørdag og søndag i begynnelsen av august. Operaen fikk en strålende mottakelse, og 
sommeren 2014 var det igjen Querini-helg på Røst. Begivenheten ble positivt omtalt og anmeldt i tidsskriftet Opera Now og i Financial Times!


Det meste om 'Querini' kan leses på hjemmesidene www.queriniopera.com.

 

PETTER, JEPPE, HEDDA OG KETIL HØEGH!

6. august 2013 var det urpremiere på et musikkdramatisk verk, "Herr Petters djevelske døgn", i regi av Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, under Nordland Musikkfestuke i Bodø. Musikken er skrevet av Håvard Lund, og teksten er en fabel om Petter Dass, som bruker selveste Gammel-Erik som skysskar fra Alstahaug til København. Fabelen er diktet av Ketil Høegh, og jeg har skrevet teksten ut med rim og rytme. Rollene spilles av Ketil sjøl og Finn-Arve Sørbøe, og musikken spilles av Bodø Sinfonietta.

Forestillingen ble også spilt for et fullsatt kulturhus i Tromsø under Nordlysfestivalen 2014.

Et annet samarbeid med Ketil hadde premiere på Hålogaland Teater 11. september 2013. Det er vår nytolkning av Ludvig Holbergs Jeppe på bjerget - nå plassert i Tromsø og i vår egen tid. Med Finn-Arve i hovedrollen ble forestillinga en knall-suksess, med gode aviskritikker og utsolgt hus hele spilleperioden. Og sist, men ikke minst: vi ble nominert til Heddapris for beste scenetekst!

 

SAMLEDE VERKER FOR SCENEN


”Nullpunktet”, helaftens skuespill, Hålogaland Teater 1980.

”Fykomfei”, barnestykke, Hålogaland Teater 1983.

”Skjervøykongen”, barnestykke for Skjervøy Teaterlag/Festspillene i Nord-Norge 1983.

”Go’bita i gråværet”, barne-kabaret (tekster og musikk), Hålogaland Teater 1983.

”Den glade pessimisten”, sangkabaret for Hålogaland Teater 1984.

”Englebarn og jævelonga”, kabaret (sammen med Ingeborg Eliassen og Hans Sande), Hålogaland Teater 1985.

”Sværmere”, dramatisering av Knut Hamsuns roman for Hamarøy Teaterlag 1986.

”Tromsø Byspill”, 5 helaftens forestillinger basert på Tromsø bys historie, 1990 – 95. Herunder bl.a. "Basse Bygutts evige ungdom" (1994) og "Barnas Byspill - Ongan i gata" (1995)

”Den glade pessimisten 2”, sangkabaret for Hålogaland Teater 2002

”Scener fra sykepleiens historie” (sammen med Solveig Vorren) for Høgskolen i Tromsø 2003.

”Fesk no igjen??!!”, kabaret for Blandakoret Nordaførr/Festspillene i Nord-Norge 2004.

”Jul på Månetoppen”, dramatisering av Gudny Ingeborg Hagens bok, for HT 2007.

”Under skruen – ei ravgal nordområdesatsing” (sammen med Per Furøy og Marianne Meløy), HT 2008.  

”Bør Børson jr”, språklig og dramaturgisk bearbeiding av Harald Tusberg/Egil Monn Iversens musikal, HT 2009

”20 Teddy uten filter”, sangprogram med mellomtekster (sammen med Iren Reppen og Sverre Kjelsberg) HT 2009

"Kor va du da havet steig?", dramaturgi og nyskrevne sketsjer/monologer til sangprogram, Blandakoret Nordaførr 2010

"Rock'n Roll Wolf", manus sammen med Tyra Tønnessen, basert på en film av Elisabeta Bostan. Urpremiere på Trøndelag Teater 2011.
Spilt under tittelen "Rockeulven" på Nationaltheatret oktober 2011 - februar 2012.

"Querini", opera med musikk av Henning Sommerro, oppført på Røst 2012 og 2014.

"Heksehammeren", opera med musikk av Ragnar Rasmussen, oppført konsertante i Berlevåg 2012 og Tromsø 2013.

"Jeppe" - fritt etter Luvig Holberg, skrevet sammen med Ketil Høegh, HT 2013/2014.

"Herr Petters djevelske døgn", sammen med Ketil Høegh, musikk av Håvard Lund, premiere under Nordland Musikkfestuke 2013.

"Kvinner over en lav sko", Mosjøen Byspill 2014.

"Stambordet", en kafé-kabaret, Kauk Scenekunst 2015.

"Fykomfei", monolog basert på Regine Normanns eventyr, NOSO 2016.

Dessuten manus og kortere tekster til kabaret, musikkprogram, revy o.a. – bl.a. for NRK, Hålogaland Teater, Blandakoret Nordaførr, Målselv kommune, Rikskonsertene.

Andre tekster til musikk:

Tekster til ”Partisan Requiem” (2000), komposisjon av Henning Sommerro (Festspillene i Nord-Norge)

Sangtekster til ”Markedsplassen” (2000), musikkspill med manus av Bente Pedersen og musikk av Svein-Hugo Sørensen. (Festspillene i Nord-Norge)

Manus/sangteksten til ”Anna” (2006), en videreutviklet konsertversjon av ”Markedsplassen”. (Sangkoret Mollis)

"Mahagonny Songspiel" av Bertolt Brecht/Kurt Weil, gjendikting for Festspillene i Nord-Norge 2008.

"Sørover", ei musikalsk forestilling for scene og CD med argentinsk tango gjendiktet til nordnorsk. Gjennomført av Nina Bendiksen m/musikere og dansere, høsten 2011.

"Piaf på nordnorsk", gjendikting av 12 sanger til cabaret med Britt Eva Løkkemo og band, produsert av Nordnorsk Viseforum til Festspillene i Nord-Norge 2012. Skal på turné i okober 2012.